RECEPT!
Ljus tårbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Polkagrismousse (ska räcka till ett lager mousse + att spritsa "virvlar" längst upp på tårtan)
8 dl grädde
320-350 gram polkagrisar
Vaniljgrädde:
3-4 dl grädde
Vaniljsocker
Marängsmörkräm:
4 äggvitor
2 msk vaniljsocker
3-4 dl socker
200-250 gram smör/bra margarin (Milda)
eventuellt florsocker efter smak
Vitchokladganaché:
100 gram vitchoklad (ej blockchoklad)
grädde
1-2 msk smör
Gör den ljusa tårtbotten såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 20-23 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 390-45 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre delar/lager. (Jag tycker det är svårt att få till tre stycken bottnar som alla håller bra kvalitet, så därför gör jag dubbel sats så jag får lite större bottnar.) Vill man inte göra bottnarna själv så går det bra att köpa färdiga också, men det blir såklart inte lika gott.
Gör polkagrismoussen såhär:
OBS! Denna blir bäst om man gör den dagen innan!
Häll vispgrädden i en kastrull. Tillsätt polkagrisen (om du använder en hel stång, hacka den i mindre bitar). Sätt plattan på låg värme eller medelvärme, 2:an-3:an räcker. Rör om då och då så att karamellerna inte fastnar i botten utav kastrullen. När godiset har smält helt, tag av kastrullen från värmen och ställ in blandningen i frysen i minst 6 timmar. Det absolut bästa är att låta den stå över natten.
Dagen efter när den är genomfryst, tina den en liten stund så det går att vispa den. Vispa den sedan tills den blir fast & fluffig som vispad grädde ska vara. Häll i rosa karamellfärg om du vill att den ska vara rosa.
Gör vaniljgrädden såhär:
Vispa grädden så att den är medelhård (fast i konsistensen, men samtidigt inte för mjuk och inte heller grynig!) och tillsätt valfri mängd vaniljsocker - smaka av och avgör själv hur mycket vaniljsocker du vill ha i.
Gör marängsmörkrämen såhär:
Vispa äggvitorna i en skål på hög hastighet tills "smeten" har blivit riktigt "tjock" och skålen går att vända upp och ner. Tillsätt vaniljsockret och vispa lite till. Ställ skålen i ett vattenbad (placera skålen över en kastrull med kokande vatten) och tillsätt 3-4 dl socker, efter smak. Vispa i lite socker åt gången och häll inte på allt samtidigt! Fortsätt vispa (cirka 5-6 minuter) tills de flesta sockerkistallerna har löst upp sig - när sockret inte "syns" är marängkrämen klar! Fortsätt att vispa marängen vid sidan (inte i vattenbadet) i cirka 5 minuter så att marängen svalnar av litegrann. Vispa smöret/margarinet mjukt och smidigt och tillsätt sedan i marängen. Vispa tills allt blandats ordentligt. Tillsätt eventuellt florsocker/vaniljsocker för mera sötma och smak, om det behövs. Färga den med karamellfärg/pastafärgen om du vill.
Montera tårtan såhär:
Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på ett lager marängsmörkräm (spara lite till översta lagret) och lägg på nästa tårtbotten. Bred över vaniljgrädde och strö över skivade jordgubbar på samma lager. Lägg på nästa tårtbotten och bred på det sista lagret marängsmörkräm.
Täck överdelen först med polkagrismoussen, och gå sedan nedåt över kanten på tårtan (spara lite så du kan göra virvlar på tårtan, om du vill). Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan. Ställ den svalt en stund innan du börjar med vitchokladganachén.
Gör chokladganachén såhär:
Smält chokladen i en kastrull på låg eller "mellan"-värme, rör om nästan hela tiden så att inget fastnar i botten utav kastrullen. När all choklad har smält, häll på vispgrädde (ovispad) lite åt gången och rör om. Tillsätt vispgrädde efter önskad konsistens beroende på om du vill ha en väldigt trögflytande eller tunn ganaché. När du fått önskad konsistens, tillsätt 1-2 msk smör i ganachén och låt den svalna litegrann. Häll sedan över tårtan och ställ den i kylskåpet för att stelna innan du börjar med nästa moment.
Dekorera tårtan såhär:
Fyll en spritspåse med resten utav polkagrismoussen och spritsa över tårtan. Dekorera med jordgubbar och eventuellt strössel.
